Wat bepaalt haarkleur? En wat is de oorzaak van vroegtijdig grijs worden?

Blanke mensen beginnen meestal grijze haren te krijgen in rond hun dertigste Aziaten, eind dertig, en Afro-Amerikanen oneveer rond hun 45ste. Grijs worden wordt als te vroeg beschouwd als het begint in de hun twintigste jaren voor blanke mensen, en voor de jaren dertig in Afro-Amerikanen.

Over het algemeen is de hoeveelheid grijs haar op 50-jarige leeftijd significant in 50% van de mensen. Mannen hebben meer grijs haar dan vrouwen, Aziaten en Afrikanen hebben minder grijs haar dan blanke mensen.

Haarkleur wordt geproduceerd door cellen die bekend staan ​​als melanocyten die migreren naar het haarzakje tijdens de ontwikkeling van de haarzakjes, de haarkleur is afhankelijk van de aanwezigheid en de verhouding van twee groepen melaninepigment: de eerste is (eumelanines) verantwoordelijk voor bruin en zwart pigmenten, en de tweede is (pheomelanines) verantwoordelijk voor rode en gele pigmenten, het verschil in hun rantsoen kan resulteren in een aanzienlijk aantal kleuren, maar broers en zussen hebben vaak dezelfde haarkleur.

man met grijzend haar

Haar wordt grijs wanneer de kleurproducerende cellen stoppen met het produceren van pigment, vergrijzing betekent niet dat u een medisch probleem hebt, behalve in enkele zeldzame gevallen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er geen bewijs dat stress, voeding en levensstijl iets te maken hebben met vergrijzing. Wetenschappers hebben de oorzaak van vroegtijdige vergrijzing niet geïdentificeerd, maar genen spelen daarin zeker een grote rol, omdat identieke tweelingen tegelijkertijd vroegtijdig grijs haar krijgen.

Wat zijn de medische omstandigheden die vergrijzing veroorzaken?

Sommige auto-immuunziekten zoals vitiligo en ringworm veroorzaken schade aan melaninepigment en veroorzaken vroegtijdig grijs haar. Die gevallen komen echter niet vaak voor en verklaren slechts een klein deel van de vergrijzing. Bovendien kunnen vitamine B12-tekort en problemen met de schildklier vroegtijdige vergrijzing veroorzaken, maar de symptomen in het laatste geval zijn omkeerbaar en het probleem kan worden opgelost.

Omdat calcium een ​​rol speelt bij de productie van melaninepigmenten, werden de calcium- en vitamine D3-spiegels en hun verband met grijs worden bestudeerd en de resultaten concludeerden dat de calcium- en vitamine D3-waarden veel lager waren dan bij grijze haren. Sommige onderzoekers hebben eerder gesuggereerd dat er een verband bestaat tussen voortijdige vergrijzing en een lagere botdichtheid, maar in 2007 is in Californië een studie uitgevoerd bij 1200 vrouwen en mannen, en het heeft aangetoond dat er geen verband is. Botdichtheid is gekoppeld aan activiteitenniveau, gewicht en lengte en heeft niets te maken met haar of de kleur ervan te beheersen.

Grijs Haar verbergen:

Er zijn veel opties om grijs haar te verbergen, waaronder:

  • Semi-permanente kleur: deze blijft enkele weken zitten en is een goede optie voor mensen die net grijs haar zijn gaan zien.
  • Highlights: het helpt bij het mengen van de grijze kleur met de haarkleur en het resultaat is een consistent mooi uiterlijk.
  • Permanente kleur: het wordt aanbevolen wanneer grijs haar 45-50% van het haar bedekt.
  • Als u uw haar niet wilt verven maar toch grijze haren wilt verbergen, kunt u een sprayproduct gebruiken dat gemakkelijk met shampoo kan worden verwijderd.